Hardware vervangen met Bas

Gaming monitoren

Een monitor, ook wel een beeldscherm genoemd, is een apparaat dat gegevens van een computer visueel zichtbaar maakt. Die gegevens kunnen woorden, foto's en bewegende beelden zijn.

Soorten monitoren
Deze zijn er in verschillende soorten en smaken. De oudere types waren voorzien van een kathode straalbuis en een VGA aansluiting voor de computer. De modernere monitoren hebben TFT of LCD-schermen. Tegenwoordig zijn ze van LED display voorzien en hebben veelal een HDMI-aansluiting.

Verder zijn de volgende technische aspecten bij iedere monitor, dus ook een Gaming Monitor, van belang: 

  • De grootte. 
  • De beeld-resolutie (Display Resolution)
  • Beeldverhouding. 
  • Weergave van 3D. 
  • Refresh Rate. 
  • Ge-integreerde accessores.

Een gaming monitor lijkt ogenschijnlijk op het eerste gezicht op een gewone monitor voor een computer. Voor een Gamer zijn de volgende specificaties voor een Monitor van zeer groot belang:

==> De grootte. Aangegeven in Inch, diagonaal gemeten. 22" / 24" of groter.

==> De beeld-resolutie (Display Resolution). Deze wordt uitgedrukt in Pixels. Het zijn het aantal pixels (beeldpuntjes) in de breedte en de hoogte van het beeldscherm/monitor. Een goede resolutie ligt tegenwoordig tussen de 1920x1080 en 3840x2160 pixels.

==> Beeldverhouding. De verhouding in de breedte en hoogte. Die kunnen 4:3, 16:10 en 16:9. Deze is tegenwoordig 16:9, omdat ook dit ook de standaard is High Definition Television.

==> Weergave van 3D. De moderne monitoren hebben een goede weergave (visualisatie) van 3D zodat de game zeer realistisch wordt weergegeven.

==> Voor een gamer is het ook van belang dat bij wat feller daglicht er nog  steeds een goede weergave is. Door toepassing van LED backlight is dit te  realiseren.

Refresh Rate
Het beeld bestaat uit punten en lijnen. Een lijn is (van links naar rechts) opgebouwd uit een aantal punten (pixels). Van boven naar beneden wordt het beeld door een aantal lijnen gevormd. Deze zitten als het ware opgeslagen in een buffer. Ieder beeldscherm/monitor heeft zo'n buffer. Het aantal keren dat dat buffer opnieuw wordt ingelezen/opgebouwd is de Refresh Rate. Deze waarde (Refresh Rate) wordt uitgedrukt in Hertz. De waarden liggen meestal tussen de 60 en 85 Hertz. Bij de allernieuwste monitors kan dat zelfs gaan tot 120 Hertz.

Ge-integreerde accessoires
Om de werkelijkheid nog meer te benaderen zijn er monitoren/beeldschermen  die voorzien zijn van een camera, microfoon en/of speakers. 

Is er een perfecte combinatie voor Gaming Monitoren? Gezien het aantal soorten en merken is het soms lastig om de perfecte Monitor te vinden. Ook kan de prijs een rol spelen. Bij nieuwere technologie of meer mogelijkheden zal de prijs hoger zijn. Hierdoor moet je soms tot een compromis moeten besluiten. Het moet tenslotte wel betaalbaar zijn. Zie Arctic Secrets voor kwalitatief betaalbare schermen.


Delen